Ändring!

Jag tog ett äpple efter mackan, men sedan gick det inte, det blev hets och spya. Jag spydde även upp lite av lunchen men fick ändå inte upp all hetsmat, det blir så knäppt ibland. Så nu sitter jag här med kinder som blossar varmt, en kropp som skakar och en blick som flackar. Mitt huvud dunkar och jag intalar mig att detta var sista gången. Men är det verkligen det?

Det är så konstigt med kroppsuppfattning, jag har nästan alltid tyckt att min kropp ser bra ut oavsett om jag velat erkänna det eller inte, men däremot avskytt mitt ansikte nu de senaste åren, först NU när jag börjar hata min kropp så börjar jag verkligen gilla mitt ansikte. Jag fattar verkligen inte! Jag vill gilla både min kropp och mitt ansikte, varför ska det vara så svårt?

Men jag har kommit på några saker jag ska göra för att bli friskare:

  • Planera vad jag ska äta, jag får sticka iväg från planeringen och ta något annat istället men det ska vara liknande i näring.
  • Börja träna för att få upp lite självförtroende och få en hälsosam kropp.
  • Sluta köpa tjejtidningar och "hälso"tidningar - båda ger omedvetet komplex
  • Belöning när jag klarat en hel vecka.
Vad gör ni för att bli friskare, vad har hjälpt er?

Skriv din åsikt
Postat av: Anonym

att varje dag utsätta mig för något som jag tidigare undvikit, pga rädslan för vad som skulle kunna hände, ångesten osv. men nu har jag lärt mig att varje hinder jag tar mig över gör mig MER levande. mer människa, mer amanda :)

2009-08-09 @ 20:35:13
Postat av: emelie

det jag gör är helt enkelt att försöka sluta planera så innihelvete mycket hela tiden. att ständigt sätta mål och skriva upp, att lista saker som du gör ovan, stänger bara in mig mer. att släppa kontrollen, sluta bokföra, räkna. det är bäst att bara vara.måste tillägga att du är sjukt duktig också. det är svårt att förstå hur du kan vara så stark på egen hand. asbra. heja dig!

2009-08-09 @ 23:17:58
Postat av: Anonym

Det är mänskligt det här med "problem" som skiftar på det där viset mellan (i både ditt och mitt fall) ansikte och kropp.Till när du känner ångest över maten du ätit (du kanske ex. kopplar det till att du riktigt kan känna att du växer och blir större, även fast du inte gör det) så finns det ett knep som ofta används. Funkar inte alltid. Istället för att kämpa emot en (ångest)känsla, försök förstärka den. Ansträng dig riktigt för att uppleva den starkare. Alltså inte genom utåtriktad aktivitet utan i ditt inre. Ofta blir den svagare och kan ibland försvinna av sig själv en stund. Sannolikt en homeostatisk mekanism som syftar till balans i nervsystemetdet bästa är alltså att försöka återkalla känslan utan att koppla den till den tanke eller händelse (fula bilder, ätande, spegelbild) som utlöste den. Inom KBT räknar man tankar/händelser till beteende. En negativ tanke är alltså ett mindre ändamålsenligt beteende. Sannolikt förstärks känslan om man återkallar beteendet. Känslan i sig tenderar istället att utlösa kompensering i nervsystemet. I första hand alltså förstärka känslan. Om den är för jobbig och direkt utlöser negativa tankar/beteende kan man försöka hitta en mindre hotfull situation med liknande känslor att arbeta först med. Det gäller att hitta en nivå där man kan acceptera känslan äveen om den är jobbig. Vilket gör att du kan slippa hetsen. Det finns tekniker för att kunna stanna kvar i känslan med ögonrörelser eller sk "tapping" (knackning). Du kan titta på http://www.tapping.com/ där det finns en video.Försök avleda negativa bilder/tankar på något sätt, fokusera hela tiden på den rena känslan. Jag tror inte att punkterna som han knackar på i videon i sig har någon betydelse, utan att han använder en komplicerad procedur som kräver koncentration och på så sätt avleder tankarna, samtidigt som man framkallar känslan, som är en rent fysisk upplevelse. Men om känslan är för stark blir det svårt på egen hand. Försök hitta en mindre uttalad känsla för att träna på. Om en bild av ditt ansikte framkallar kraftigt negativa känslor borde det finnas en situation som framkallar en liknande känsla, men i mindre grad. En bild av ett föremål, ett klädesplagg eller kanske en annan kroppsdel som är mindre laddad. Försök hitta det föremål som utlöser den minsta graden av känslan och arbeta dig sedan uppåt i en hierarki. Om man behandlar en ormfobi, så kastar man inte in sig i en ormgrop direkt, utan börjar stegvis. Kan du göra en hierarki med 5-10 steg?

Eller börja med en mindre kraftig negativ känsla på något helt annat område, irriterande barn, busschaufförer eller dylikt. Hoppas du förstår principen?En förträngd känsla tenderar där emot att förstoras och sprida sig till andra objekt. Som när du försöker förtränga din ångest med hets eller genom att frenetiskt träna eller begrava dig i något på annat sätt. En person med en specifik fobi får oftast flera med tiden (börjar kanske med magen, sedan är det låren, hakan, armarna, hela kroppen och sedan personligheten.) En lyckosam behandling mot en specifik fobi tenderar att få en positiv spridningseffekt på andra fobier. Om man ser mekanismen som en "ond" cirkel där en situation/tanke utlöser en känsla som utlöser ett beteende som sedan förstärker tanken/situationen så går det att tänka sig att mekanismen kan fås att gå åt andra hållet. En "god" cirkel skapas.Hoppas att du förstår och att det kan vara till hjälp för dig. Detta funkar för många, men inte alla förstås. Kramar

2009-08-10 @ 00:28:42

Skriv vad du vill här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag ser den)

URL/Bloggadress:

Vad ville du?:

Trackback
RSS 2.0