• bloglovin
 • Hoppandes omkring därinne!

  Igår fick jag och älsklingen se bilder av det lilla undret där inne i magen, bebisen hoppade som bara den och man kunde tydligt se konturerna trots att jag inte ens är i vecka 12 än. :)

  Snart ska jag åka iväg till dagvården, ha en bra dag!

  Att bli gravid?

  "en annan fråga, var er graviditet planerad? och isf, tog det lång tid för dig att bli gravid? har själv försökt i 1,5år, har haft äs under många år men är inte underviktig så det borde ju inte bero på det.."


  Svar: Den var planerad, vi har velat ha barn i flera år men då haft det mer som en "någon gång i framtiden om några år, några få år ska vi ha barn" och min kille har varit den som velat det mest komiskt nog. Men vi försökte inte bli med barn förrän i februari i år och blev det direkt, eller rättare sagt när den där mellanperioden i månaden är då det är lättast att bli med barn, någongång där skulle jag tro. Jag vet inte varför men jag var helt övertygad om att det skulle gå direkt, kanske magkänsla?

  Har du haft regelbunden mens? För det handlar nog mycket om det, och sen läste jag att 15% av kvinnorna i fertil ålder har svårt att bli gravida så det kanske är bra att kolla upp det hos barnmorskan, och kanske få ett och annat tips från en riktig expert? Lycka till! :)

  Störande människa

  Förlåt att min uppdatering varit usel de senaste dagarna men det har hänt så mycket. Både negativt och positivt. Positivt: jag får fortsätta i minst 4veckor till på dagvården trots att jag bara gått upp 0,25kg sen jag började. Negativt: så otroligt mycket, kan försöka förklara nedan.

  Min svärmor är en väldigt snäll och väldigt elak människa, med andra ord rätt manipulativ eftersom jag aldrig riktigt förstått vad min kille pratar om när han försöker förklara att hon inte är sån som hon är mot mig mot honom och familjen. Och igår morse gick gränsen även för min del, jag har hört henne säga en hel del hemska saker innan men alltid försökt dölja det med "hon har säkert en dålig dag". Men ovsett hur dålig dag man än har så säger man inte saker som "du är inte min son" "du har inte lyckats med någonting i hela ditt liv? Försök nämna nått? Nej det kan du inte för du har inte det!" "du är misslyckad och kommer alltid vara det" "du har inte tagit i tag i dina problem och är en knarkare och super dig packad hela tiden" (han tog en del droger då och då för några år sedan men har inte rört en enda drog på över 2år trots att många i hans närhet gör det då och då, och han dricker inte sen några månader tillbaka heller så det stämmer inte alls och det är något han jobbat hårt med och det vet hon.) "det är ditt eget fel att du har en ryggskada" (ryggskadan är en olycka då en snowboard åkte rätt på hans höft och orsakade skolios som gör att benen är ojämna så ryggen har tagit enormt med stryk och han knappt kunde stå upp men hon tyckte att han skulle iväg och jobba ändå (han jobbar i byggbranchen dessutom...).

  Så hemma hos henne kan vi inte bo av förklariga skäl, och jag börjar förstå varför han ville att vi skulle vänta med att berätta om graviditeten förrän vi bodde i egen lägenhet, jag hade aldrig velat ha henne över mig om att vi aldrig kommer klara det etc. Så nu flyttar vi hem till mina föräldrar en månad innan vi flyttar till våran egen lägenhet. Jag är bara så irriterad på att man kan bete sig som hon gjorde, kan också påpeka att jag var på toan när jag hörde detta, hon lugnade sig direkt när jag kom ut och gick till jobbet... Det värsta är att jag hört min kille säga liknande ord om sig själv, han verkar på allvar tro att han är misslyckad och aldrig lyckats med något vilket är så synd, jag är riktigt arg att hon fått honom att verkligen gå på det.

  Krav att gå upp, varför?

  "Jag tycker det låter väldigt konstigt det där. Att man kan bli utkickad för att man inte lyckas gå upp. När jag gick i behandling fanns det en tjej som gick ner ganska mycket men det var för att kroppen körde igång igen! Men hon mådde ju bättre än nånsin, i min stad tvingas ingen upp i vikt för att friskskrivas tycker jag det verkar som, bara man äter normalt och alla demoner och så försvinner så kommer det kanske med tiden. Om det nu är så att du eller nån annan inte hunnit gått upp i tid eller kanske ner så borde ni får mer stöd och hjälp än att inte få gå kvar. När jag kom in i vården hade jag sett till att bli utslängd direkt om det fungerade sådär för jag ville ju inte bli frisk. Men du vill, och därför går du där vilket jag tycker är jätte bra! Både för dig och bebisen :) men jag förstår inte riktigt systemet :/ om man inte lyckas gå upp får man fortsätta som vanligt hemma då eller och riskera att bli sjukare igen?

  Lycka till! Jag tror på dig."

  Läste denna kommentaren just och måste säga att jag nog faktiskt tycker att det på ett sätt är bra att man måste nå normalvikt och ha uppgång varje vecka om man ligger på undervikt. För visst jag kan äta alla deras mål men om jag struntar helt i att äta hemma så kommer jag snarare att gå ner, så det är väll ett sätt för dom att inse att man verkligen satsar och försöker fullt ut, plus att det är ett krav för att bli friskskriven från ätstörningar oavsett stället så är det att man ska ha en stabl vikt på normalbmi.

  Men precis som du skriver så hänger kroppen inte alltid med och det gör det systemet så skumt. Både bra och dåligt med andra ord.

  Kramar och tack för kommentaren! :)

  Familjemiddag

  Snart blir det familjemiddag här hemma med 3 rätters middag som jag knåpat ihop ska bli mumsigt som bara den!

  Och på tisdag så MÅSTE jag väga minst 56kg annars lär jag inte få vara kvar för jag tror det var på tisdag som vi skulle ha samtal om nästa månad (om behandlingen fungerar eller inte, det är rutin) om jag ska få vara kvar eller inte. Jag har varit sjuk en del med så jag är tvek på om dom låter mig, fuck fuck fuck. Jag vill inte sluta samtidigt som det är väldigt frustrerande att vara där och inte gå upp ett piss och behöva dricka näringsdryckerna.

  Dessutom känner jag mig normalviktig så det känns på ett sätt så löjligt att dom behandlar mig som om jag vore dödsjuk, jag har 2,5kg kvar till normalvikt, det är inte mycket, har bmi 18,2 nu det är inte så lite väll? Gah. Och jag förstår helt att jag måste gå upp i vikt med tanke på bebisen men med tanke på att jag i princip har normalvikt och inte går upp trots att jag äter som en häst så känns det så meningslöst, jag menar jag lär gå upp i vikt oavsett vad men kanske inte så här tidigt bara?

  Gå upp NU!

  Åh vad jobbigt det är att försöka gå upp i vikt när jag äter mer än jag någonsin gjort, inte rör mig ett dyft och ändå inte går upp ett endaste gram, vad är det frågan om egentligen? Det låter ju helt omöjligt. Och så hade jag, min behandlare och dietisten ett samtal om näringsdrycker och mjölkprodukter idag. Jag gillar som sagt inte näringsdryckerna, och fick idag smaka en av yoghurt smakerna (som en av er sa var godare) men nej den var lika äcklig men på ett helt annat sätt, sötsliskig som tusan, men jag får kämpa i mig dom oavsett. Och så det där med mjölk, jag är inte van att dricka mjölk alls, inte till gröt och absolut inte till mat. Men det ska det vara, man ska äta 8-10dl mjölkprodukter (mjölk, yougurt, fil etc.) per dag om man lider av ätstörningar och en tid efteråt med för att återställa kalket i kroppen.  Så vi kom fram till att om jag gör gröt så ska jag koka den i 1dl vatten och 1dl mjölk (eftersom man ska ha 2dl mjölk till gröten) och så 1dl på gröten efteråt. Och så ska jag dricka chaite med 2dl mjölk efter lunch/middag eller ta 2dl youghurt och lite bär efter maten. Gosh vad mycket allt blir, men mellanmålen är goda, det är luncherna och middagen som är så stora att jag storknar, jag är inte van vid sådana mängder. Men jag ska klara det och jag ska ha gått upp i vikt till på tisdag, jag måste ha gjort det helt enkelt!

  Att jag är den enda som tar näringsdrycker nu känns inte jättepepp för jag känner mig knappast som den smalaste om man säger så.

  Jobbig dag

  Jag hade nog helst spolat över denna dagen, jag har inte hetsat eller spytt nej. Men jag har inte gått upp alls sen jag började på dagvården för 2 hela veckor sen, trots att jag äter så mycket att jag konstant mår illa numera, förut kunde jag vara hungrig numera är jag mätt, all the time! Kunde knappt äta upp lunchen idag heller, vi satt på sjukhusets resturang hade tagit så mycket mat som de visade att vi skulle ta (vilket var ungefär dubbelt så mycket än jag tar när jag tar en enligt mig normal portion) dessutom visade sig maten var fullkomligt oätlig (äcklig) så jag åt halva och sen gav jag upp i några minuter innan jag insåg hur pinsamt det skulle vara att vara den enda som inte lyckas äta upp, enda gången vi äter ute dessutom så jag kämpade mig igenom det, fy fan säger jag bara. Jag som trodde att jag åt ganska normalt att det med var att jag spydde som var det dåliga, nu börjar jag inse att jag vant mig vid mindre och mindre.

  Men nu måste jag börja gå upp i vikt annars kommer jag knappast få vara kvar nästa månad, jag har 2 veckor på mig att gå upp i vikt på, förmodligen måste jag gå upp minst 2kg tills dess.

  Måndag

  bor du tsm med pappan till barnet? du är stark! :)

  Svar: Ja det gör jag, just nu bor vi i hans pojkrum hos hans föräldrar men vi ska hyra en lägenhet i ett år från och med juni så jag längtar! Tack så hemskt mycket. :)  Ska iväg till dagvården strax, just fått i mig frukost (måndagar är enda dagen man äter frukost hemma) höll nästan på att glömma det eftersom jag tänkte att man äter frukost där, haha. Idag har jag just gått in i vecka 9 i graviditeten förresten, känns lite läskigt att det går så snabbt. Men även kul såklart, kan knappt vänta tills vi får (vill...) berätta för alla nära och kära, inte många som vet om det än.

  Frågor

  Låter gott och nyttigt :)
  Vad dricker du vanligtvis till lunchen?

  Svar: Jag ska enligt dagvårdsplanen dricka ett glas mjölk till lunch och middag men jag klarar inte av mjölk avskyr det till allt utom pankakor och våfflor varför vet jag inte.


  Nu blev jag hungrig! Hur går det på dagvården tycker du? Känns det bra? Kram

  Svar: Haha blir lätt så när man läser om mat! Det går bra och dåligt, det är jobbigt samtidigt som det är skönt. Det är jobbigt att se sig själv gå upp i vikt och även paniken över ifall man inte gått upp i vikt eftersom man då inte får gå kvar, och paniken över att gå upp i vikt för ångesten som kommer som ett brev på posten. Men det är skönt att ha något att gå till varje dag och få hjälp med portioner jag inser nu att jag inte ätit normala portioner innan när jag trott att jag gjort det. Kramar!

  Hittils

  Frukost: 2dl yougurt, blåbär, 1 sharon frukt och 1dl müsli. 1 Grov macka med färskost och tomat. 2dl proviva.

  Mellanmål: 1 bit hemlagad cheesecake

  Lunch:
  Hembakadade pitabröd med kyckling, grönsaker och dressing.


  Mums filli baba!

  Dagvården

  Pratade med min kontaktperson igår om näringsdryckerna, om jag kunde byta ut den mot tex nötter eller något annat som var motsvarande både i näring och kalorier. Och hon sa varken ja eller nej, hon tyckte att jag skulle diskutera med dietisten först, låter bra tycker jag för jag kan verkligen inte dricka dom utan att må sjukt illa.

  Lagade mat på avdelningen igår förresten, kändes nästan lite fjantigt om jag ska vara ärlig. Jag har lagat mat varje dag i över 6år så att vi inte fick välja recept själva, absolut inte fick köpa röd paprika istället för gul som det stod i receptet ("för dietisten har skrivit gul!") och var tvungna att mäta upp salt och peppar(!). Gosh. Sen hade vi samtal om hur det kändes att laga mat. Jag har inga problem med att laga maten, det är ju att äta den som är det stora problemet, eller rättare sagt efter att jag har ätit den. Men men.

  Idag var det skönt i alla fall, pysslade en massa, mysigt!

  Vägde mig idag med (var ju sjuk i tisdags) och vägde 55,5 tror jag låg på 55.2 eller något sådant för 1,5vecka sen så har lite panik eftersom man måste öka MINST 0.5kg per vecka om man är underviktig. Jag måste med andra ord väga 56,2 till på tisdag.

  Bebisen och maten

  Anonym: Glöm inte babyn! Kämpa inte bara för din egen skull utan även för ditt barns!!

  Svar: Jag kämpar nog mest för min lilla bebis skull, annars vet jag inte om jag hade orkat med att äta alls nu för det är verkligen jobbigare än vanligt när matlusten är noll och jag mår illa av allting. Det som håller mig ätandes är just faktumet att någon annans liv står på spel pga mig, jag måste helt enkelt äta, det är ingen fråga om vad jag vill just nu.

  Sen börjar jag mer och mer ändra mina åsikter, jag tänkte först att "ja men jag kan gå tillbaka till undervikt när jag väl fött" men inte vill jag ge min unge osunda ideal?

  Fuskande

  Jag är rätt sur på mig själv nu, visst jag skulle kunna skylla på att jag är sjuk (har feber och halsont och ingen matlust alls egentligen) men det vill jag inte göra. Idag har jag inte heller druckit min näringsdryck, jag tror att det beror på:

  1. Den smakar jätte äckligt.
  2. Det känns nästan onödigt när jag lyckats gå upp 11kg på egen hand utan näringsdrycker, jag äter hellre mer än dricker någon sörja.

  Inte alls bra, jag borde verkligen dricka dom, då dagvården går det galant men hemma strejkar både huvud och kropp. Som grädde på toppen så har jag hetsat för första gången på 2 veckor(!) och usch vad hemskt, förut har jag faktiskt konstigt nog kunnat se fram emot att äta en massa gottigt (för att sedan spy). Men nu kändes allt bara äckligt att äta ändå fortsatte jag, och när jag spydde kändes allt så hemskt, fick massor av ångest över att jag håller på sådär när jag har en unge i magen, jag vill ju att den ska må bra, jag vill inte vara en dålig mamma. Dessutom spydde jag blod, min kropp har kanske vant sig vid att inte spy nu? Jag hoppas det, för jag vill och SKA sluta.

  Detta är nog ett bevis på att jag behöver dagvården mer än jag ibland tror. Hoppas jag är frisk imorgon för det är jobbigt att ligga hemma och bara invänta måltiderna.

  Söndagsmys

  Okej, jag vet att jag måste dricka mina hatade näringsdrycker även på helgen, men jag misslyckades totalt på den punkten. MEN jag har ätit tårta med en kompis idag och även en bulle som efterrätt när min farmor firade sin födelsedag. Plus mat såklart. Så jag tror inte att jag ligger på underskott idag i alla fall, och jag förstår att näringsdryckerna är näringsrika förutom kalorierna och jag skulle gärna druckit dom för näringens skull om de inte smakade så hemskt! Men ska göra som en av er tipsade om; frysa ner som glass. Det borde väll göra det lite mumsigare hoppas jag.

  Imorgon blir det dagvård igen.

  Frukost


  Yougurt 3,5% fett ca 2dl, 1dl frysta hallon, 1 blodapelsin i små bitar och 1dl müsli
  1 macka med lätt&lagom, apelsinmarmelad och ost

  Näringsdrycker

  Tänkte bara visa er vilka näringsdrycker det är jag dricker på dagvården, fick med mig dessa tre hem till lördagen, söndagen och onsdagen (då onsdagen är en lite konstig dag där man bestämmer tillsammans med sin behandlare vad man behöver träna extra på, tex äta på buffé, äta hemma, äta tårta etc. så man är inte på dagvården alls då). Kan inte säga att jag är förtjust i någon av smakerna men jag hoppas att de gör det de ska, och är även glad att de innehåller massor av näring och bra grejer till den lille i magen. (:

  Vi fick även bada idag, de sa att det skulle vara jättevarmt och skönt. Och ja, det var skönt men varmt var det verkligen inte efter en stund, då huttrade vi som små igelkottar!

   


  Dag 3

  dag 3 på dagvården och ångesten börjar komma krypande, jag börjar sakta men säkert inse att jag kommer att gå upp i vikt, att jag ska det med

  Ångest

  Till kvällsmål blev det nyponsoppa 1 kula vaniljglass och 3 finska pinnar. Det är helt okej, men ångesten fyller min kropp och mitt huvud. Ja jag är underviktig men inte så underviktig, men jag måste upp till normalvikt, NU! Att det skulle vara så jobbigt hade jag aldrig kunnat föreställa mig den dagen ätstörningen först började. Men jag ska slå ätstörningarna, hårt, hårt, hårt. Jag ska bli frisk helt enkelt. Och det nu, nu, nu!

  Ska även få med min näringsdrycker till helgerna, bara dom hjälper så. Men kan man inte göra goda näringsdrycker?

  Jaja, ska upp tidigt imorgon så god natt på er ska kolla film med älsklingen nu och hoppas att eran dag har varit söt!

  Första dagen avklarad

  Har nu varit på dagvården, det var rätt läskigt att komma in som ny där men dom andra tjejerna (och killen) var jätte trevliga och lätta att prata med så det var skönt. Jag drack min första näringsdryck i hela mitt liv med, med banansmak, inte smakade den gott men jag antar att jag behöver den ändå.

  Idag är det en fri dag då man innan bestämmer om man tex ska träna på buffe på stan eller liknande. Själv ska jag in till min behandlare och äta mellanmål och planera för resten av tiden hur mitt matschema ska se ut. (:

  Dagvård östra.

  Imorgon smäller det då börjar jag äntligen på dagvården, tänkte visa er mitt lilla schema för morgondagen:

  8.00 vägning
  8.15 frukost
  8.45 samling
  9.00 skapande aktiviteter
  10.15 mellanmål
  10.35 avkoppling
  11.00 individuella samtal
  12.15 lunch ute
  12.45 Drama
  14.30 mellanmål
  14.50 avslutning

  Läsarkommentar/fråga

  Miranda
  Bra jobbat! Ibland så hinner inte ens friska människor äta en ordentlig middag och eftersom du ändå lagade något, visade du att du inte backade för anorexin!

  Hur mår magen? Har du varit på ultraljud än? Hur reeagerade dina föräldrar?? Haha, jag är lite smått avundsjuk på dig!

  Stor kram


  Svar: Tack, ja jag tror man måste vara extra noga att inte falla dit just för att man inte bara blir trött/orkeslös utan de dumma tankarna lättare fastnar om man lyssnar på dom i första taget.

  Magen mår bra vad jag vet, är i vecka 8 nu så något ultaljud kommer jag nog inte göra på några veckor tror jag. Mina föräldrar (och min killes föräldrar) vet inte om det alls, just för att vi är väldigt säkra på att de kommer ta det negativt och försöka övertala oss att det är en dålig idé etc. vilket vi inte tycker. Hehe det är bara att sätta igång om du vill ha en liten söting. ;D Stora kramar!

  I did it.

  Jag fixade några kycklingspett, grönsaker och en macka som middag igår, ja det var för lite men klockan var mycket och jag hade ingen lust att äta en hel buffe innan jag gick och la mig, över lag äter jag så mycket bättre nu ändå, det gillar jag. :)

  Och imorgon börjar dagvården!

  Jobbigt

  Var hemma hos en kompis på eftermiddagen/kvällen och ingen åt middag så det jag fick i mig var en fralla med smör, ett äpple och lite godis. Men nojjar över om jag kan äta så här sent? Ätstörda tankar blandat med illamående samtidigt som jag är hungrig. Jobbigt värre.

  Att öka i storlek.

  Ena stunden känner jag inte alls att jag är större för att i nästa stund känna mig som en jätte. Nu är jag varken eller av dessa två utan numera är jag smal men inte spinkig, vilket är en enorm skillnad (enligt mig, ingen annan har ju ens märkt att jag gått upp...). Mina kläder drar åt runt framför allt brösten nu, kan kanske bero på graviditeten med men det är så ovant, jag är van vid att kläder sitter löst inte tight. Jag är för stor för xs och för smal för en del s, lite jobbigt, men nu köper jag allt i small hur som helst för jag ska inte bli smalare jag ligger fortfarande på undervikt även om jag ärligt talat glömmer bort det mer och mer eftersom jag aldrig sett mig så stor som jag är nu, men det är nog nyttigt för mig.


  Portioner?

  Jag är verkligen glad att jag ska få börja på dagvården på tisdag, nu är det inte långt kvar! Mitt största problem jag har är fortfarande hur stora portioner jag ska ta (och ja även hets/spya såklart) nu hade jag ändå för mig att jag äntligen hade fått grepp om vad en normal portion är, jag äter ju så att jag nästan mår illa nu, jag är även hungrig konstant pga graviditeten känns lite skumt faktiskt. Men hur som helst så hade jag ätit middag (wok med nudlar, kokosmjölk, skaldjur och grönsaker, toppat med gurka) och en timma senare så frågar min kille om jag ska med och äta "det är paj, det är jättegott!" "men jag har ju ätit nyss!?" "det var ju inte en hel portion... Du måste äta mer!". Jag var bombsäker på att det var en portion, men men. Jag har lyckats äta godis utan ångest idag, jag gör framsteg! Men det ska bli skönt att gå på östra och se vad en normal portion egentligen är, det ska bli både spännande och läskigt.

  Hoppas ni haft en underbar långfredag det har jag iaf, har visserligen jobbat hemma men har även ätit påsklunch med min familj och söta farmor. Kramats med min snygga kille och nu ska jag fixa kvällsmysmat och sätta på en film.

  Glädje

  Idag är jag glad, jag har mycket att vara glad för nu, jag har fått både lägenhet och jobb (till sommaren) på bara några dagar, det är verkligen allt eller inget som gäller jämt!

  Saker jag är glad över nu (bra att påminna sig om det positiva!):


  • Har jobb i sommar (inte jättbra lön, men det är ändå pengar) i en affär
  • Har en stor lägenhet med min kille och kanske en kompis med
  • Har en bebis i min mage som jag älskar mer och mer för varje dag
  • Har fått en plats på dagvården och börjar på tisdag
  • Har en underbar pojkvän som älskar och stöttar mig
  • Har nya vårkläder som jag snart faktiskt kan använda

  RSS 2.0