Mattilåtet del 2

Det första steget finns under kategorin "steg för steg", läs det först om du inte redan gjort det! De är hämtade ur Gisela van der sters bok mattilåtet, den verkar tyvärr vara slut överallt så jag lägger upp steg för steg här.

Steg 2 - salta

Efter två veckors idogt tuggande är det dags för nästa steg som tar ungefär en vecka att genomföra. Men jag måste påminna dig om att du aldrig någonsin ska sluta tugga ordentligt! Det ska du fortsätta med så länge du lever, eftersom det är din garanti för att inget oförutsett ska inträffa när du äter.

Alltså när du fortsätter att träna på att bli världsbäst på tuggning, är det lämpligt att börja salta med vanligt jodsalt, om du inte redan gör det. I kapitlet om salt, berättade jag att det är viktigt att börja salta gradvid. Därför ska du välja en av dagens måltider och under denna vecka salta på maten vid denna måltiden. Vilken måltid du väljer har ingen betydelse, huvudsaken är att du vänjer dig vid att salta på maten vid den måltiden varje dag. En lämplig mängd att börja med är ett kryddmått, alltså ett gram. Träna på att hälla upp ett kryddmått i handen, så att du ser hur mycket du faktiskt behöver.

Det är klokt att börja salta måltid för måltid, och till exempel börja med frukosten, förutsatt att du äter frukost. Du som inte äter frukost, och tycker det är överkurs att både börja salta och att äta något till frukost, kanske ändå äter en annan bestämt måltid varje dag. Salta då på maten vid den tidpunkten. Det viktiga är att du fortfarande saltar vid en måltid om dagen.

Du som funderar på att börja äta något litet till frukost kan dela en tomat i bitar och salta ett kryddmått på den. Som nästa försök kan du äta en hård smörgås eller en dubbelsmörgås av mjälloms järnrikebröd (två skivor med pålägg emellan) med någon grönsak och salt.

När du vågar äta lite mer kan en variant vara en smörgås med kaviar (där man inte ska kunna se brödet inunder om man brer ut kaviaren) eller ägg med salt. Föredrar du något annat pålägg kan du ta det, lägga på några tomat- eller gurkskivor och salta på dem. Äter du gröt och mjölk till frukost, får du inte glömma att salta gröten. I välling går det också utmärkt att salta. Det kan bli svårare att hitta något att salta på om man bara äter fil eller yoghurt och müsli, men många patienter har faktiskt prövat att salta i youghurt.

Med tanke på att du under det här steget mycket troligt äter lite mer salt än du brukar, är det viktigt att du också dricker lite mer. Jag föreslår att du under förmiddagen dricker ett halvt glas vatten i timmen, dels för att fylla på vätska i blodkärlen (för att undvika eller bli fri från huvudvärk), dels för att komma igång med en naturlig törst. Om du börjar salta vid lunchen, är det viktigt att du dricker på eftermiddagen i stället, samma mängd och under samma tidsintervall.

När den här veckan är till ända, har det nog inte blivit märkbara förändringar i kroppen, eftersom mängden salt vid frukosten inte är så stor eller för att den känns ovant i början och då kanske mängden inte heller blir så stor. Möjligen har du börjat känna dig mer otörstig efter att ha druckit, vilket är en logisk följd av att salta och dricka. Jag vill påminna om att du under den här veckan och de närmaste fem veckorna, absolut inte ska väga dig eftersom saltet och vätskan påverkar vikten både uppåt och nedåt flera gånger om dagen. Det kan kännas som om man går upp, eller man kan känna sig svullen, men kom ihåg att detta är övergående. Om du är van vid att vikten hoppar upp och ner sedan tidigare, kan jag garantera att du slipper det obehaget efter ungefär fem veckors saltande. Då stannar hoppandet nämligen av.

TÄNK PÅ ATT
  • Det är viktigt att börja salta gradvis, ett gram/dag under en vecka är bra
  • Det är viktigt att dricka lite extra när du börjar salta
  • Inte väga dig trots att du känner dig svullen, nu när vikten hoppar lite

Jag (pinkhelp) har tagit åt mig detta rådet från förra gången jag började följa dessa stegen, och det som hon skriver om i salt kapitlet (ett eget kapitel i boken) är framför allt att det gör dig mindre yr, och att de flesta med ätstörningar lider av saltbrist, så är du lite yr kan det vara värt att testa, annars med. Jag saltar mycket mer nu, saltade aldrig innan.


Skriv din åsikt
Postat av: catrin

Vet du vart man får tag på sådant där järnrikebröd?

Har också läst denna bok. visst är den bra?!

Krma

2010-10-21 @ 10:05:06
URL: http://cate.webblogg.se/

Skriv vad du vill här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara jag ser den)

URL/Bloggadress:

Vad ville du?:

Trackback
RSS 2.0